Менда Стоянова: Патриотите нямат право да налагат вето върху назначенията на кабинета

Ако искаме да променим нещо, трябва да променим цялата система

Патриотичният фронт категорично отказа да участва в правителството. Коалиционното споразумение беше подписано от ГЕРБ и Реформаторския блок. ПФ не са в коалицията, а подкрепят само политиките, макар че вчера постъпиха по друг начин. По тази причина те не могат да поставят вето върху назначенията в кабинета. Това каза пред БНТ Менда Стоянова от ГЕРБ.

Не можах да разбера техните мотиви за оттеглянето на Орхан Исмаилов, освен това, че не е християнин. Всички четири партии, които формират това мнозинство, трябва да осъзнаят своята отговорност. Това са първите търкания, които ще се напаснат и ще си понесем отговорността, категорична беше Менда Стоянова.

Чудя се на наглостта на БСП. Тя няма край. Те направиха един кух бюджет в приходната му част, а сега обвиняват всеки друг и най-вече служебното правителство, че нещата не вървели. По-важен е бюджет 2015, защото чрез него ще се определят бъдещите политики на кабинета. Работя непрекъснато с Владислав Горанов и той ме уверява, че в новия бюджет няма да има кухи приходи. Бюджет 2015 ще бъде много труден. Трябва да вървим към намаляване на разходите. Ще има стягане на коланите, но трябва да преценим в кои сфери, поясни Стоянова.

Ако искаме да променим нещо, трябва да променим цялата система. Данъчната система трябва да бъде неутрална, а не инструмент за решаване на социални проблеми.  Приходите от плоския данък растат непрекъснато от 2007 година. Този данък е справедлив, защото подпомага хората, които правят икономиката и бизнесът им е на светло. В сивата икономика им е все едно дали данъкът е плосък или прогресивно-подоходен. Дясното икономическо мнозинство се видя вчера. Изненадана съм малко как гласуваха от Патриотичния фронт и АБВ. Когато водехме преговорите с тях, плоският данък беше една от точките, по които спорихме най-много. Тогава се разбрахме, че ремонт на данъчната система няма да се прави на парче, а цялостно. За това се изненадах, че вчера гласуваха "за" за законопроекта на БСП. Трябва да водим повече разговори, за да не се изненадваме, както вчера, обясни Стоянова.