Цачева: Трябва да приемем закони, които трайно да гарантират закрила на децата

Днес отбелязваме 25 години от Конвенцията за правата на детето

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева посрещна представителя на УНИЦЕФ за България Таня Радочай в парламента по повод отбелязването на 25 години от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето.

По този повод, Народното събрание е домакин и на фото-изложбата на УНИЦЕФ „Детските права имат лице и история!“. Експозицията е изложена в Клуба на народния представител, предаде „Фокус“.

„Нека в деня, в който отбелязваме 25 години от Конвенцията за правата на детето заедно потвърдим, че пред български парламент стоят предизвикателството и отговорността да приемаме закони и да правим необходимите законодателни промени, които трайно да гарантират закрила на децата от риск, достъп до качествено образование и здравеопазване, достъп до правосъдие, подкрепа на семействата и гарантиране на равни възможности за развитие на всички български деца”, това каза председателят на народното събрание Цецка Цачева в парламента.

„На днешния ден светът отбелязва 25 г. от приемането на Конвенцията за закрила на детето от 8-то събрание на ООН. Няма съмнение, че това е забележително събитие, към което ние, народните представители, сме съпричастни и ангажирани“, допълни още Цецка Цачева.
Тя посочи, че Конвенцията е най-бързо приетият международен договор в историята на човечеството.

„Днес сме длъжни да отчетем, че Конвенцията допринесе за забележителен напредък за милиони деца по света и със задоволство да отбележим, че българският парламент с последователно работи за синхронизиране на българското законодателство с Конвенцията”, поясни Цачева.

„Сред постиженията на страната е деинституционализацията на деца, което доведе до намаляване на дела на децата, отглеждани в институции с 40% за последните 10 години. Все още обаче нашите деца очакват от нас като законодатели нови решения, тъй като над 3000 живеят в институции, 21 000 никога не са прекрачвали училищния праг или са напуснали училище още в началния етап, а много български деца са в риск от бедност или социално изключване. Нашите деца очакват от нас като законодатели решения”,заяви председателят на Народното събрание.