Цецка Цачева: За мен е неразбираемо тогава, когато става дума за петъчен контрол, да се говори за кворум

ГЕРБ предлага нова възможност за председателстващия Народното събрание – ако сме в режим на контрол на изпълнителната власт, да не се прекъсва заседанието, а контролът да продължи. Къде виждате тук нарушение на Конституцията? Това каза от парламентарната трибуна председателят на Народното събрание Цецка Цачева по време на обсъждане на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, предаде  „Фокус”.

„Смесиха се два кардинални кръга от въпроси, които са във взаимна връзка помежду си. Няма предложение за промяна в 1,2,3 алинея от правилника. Това касае само последиците в случай, когато се поиска поименна проверка и се установи, че няма кворум в парламента. Възможностите за председателстващия заседание са две – или прекратява, или прекъсва заседанието, като може да го възобнови в рамките на 1 час. Във всички случаи, когато става дума за гласуване на актове, не може да има друга възможност при липса на кворум, освен да прекъсне или прекрати заседанието”, заяви Цачева. По думите й, новата редакция в ал. 4 има единствено цел контрол.

„Конституцията изисква в тази хипотеза наличие на кворум в пленарна зала. За мен е неразбираемо тогава, когато става дума за петъчен контрол, да се говори за кворум. Не знам какви ангажименти сте приемали през предизборната кампания”, каза още Цецка Цачева.