Средният разход за лятна почивка в страната е 330 лв., в чужбина - 525 лв.

Това лято по-малко българи са пътували на почивка в страната и чужбина, а тези, които са го направили, са разполагали с ограничен бюджет. Това се вижда от данните на Националния статистически институт за третото тримесечие, когато е и активният туристически сезон.

1.1 млн. души на възраст над 15 години са били на почивка, с 2.2% по-малко, отколкото миналата година.  Над 80% са пътували само в страната, 14 на сто - само в чужбина, а близо 3 на сто - и двете, съобщава dnevnik.bg

Намалението на екскурзиите зад граница е по-голямо - с 4.4%, докато пътуванията в България се свиват с 1.9%.

Средният разход при пътуване с лична цел на човек е 330.16 лв. в страната и  525.12 лв. в чужбина. В България най-голямо перо е храната - близо 40%, 27% отиват за настаняване, една четвърт - за транспорт. В чужбина за транспорт отива по-голям дял от бюджета, отколкото за настаняване, по-големи са и разходите в графата "други".

Най-активно пътуват хората на възраст между 25 и 44 години, 45-64-годишните го правят  предимно в страната, а тези над 64 години предпочитат чужбина.

Изследването потвърждава, че българските туристи препрочитат да организират пътуванията си самостоятелно. Близо 90 на сто от екскурзиите в страната и 70 на сто от тези в чужбина са направени без посредничеството на туроператор.