Експерт: За век има над 60 земетресения с магнитуд по-голям от 6 по Рихтер в Гърция и Турция

Свят

23-11-2014, 20:32

Снимка:

ndc.niggg.bas.bg

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Във Варна земетресението се усетило като в епицентъра

В България не е имало трус над 6 по Рихтер от миналия век

За последните 100 години има над 60 земетресения с магнитуд по-голям от 6 по Рихтер в Южна Гърция и в Западна Турция. Това коментира ръководителят на Департамента по „Сеизмология” в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН  Емил Ботев пред "Фокус".

„В момента земетресения с магнитуд по-голям от 6 по Рихтер, каквито на територията на нашата страна не са ставали от началото на миналия век, там стават на всеки 3-4 години”, каза Ботев. Той даде пример с Троя, която е разположена на Малоазиатския бряг, където има сериозни следи и последици от многократни разрушавания, не само от човешка ръка, вследствие на военни действия, но и от земетресения.

„Много по активни от нашата територия са тези контактни зони, между отделните микроплочи – Анадолската плоча, Егейската микроплоча, Средиземноморската континентална плоча , която е северна украйнина на африканската континентална плоча”, поясни Ботев.

„Там се извършват по-скоростни, по-активни движения, които се засичат на повърхността и водят до много по-голямо напрежение, което се натрупва в дълбочина, и реализира силни земетресения”, допълни проф. Ботев. Той поясни, че освен тези сеизмични зони, които заобикалят странта ни, друга такава е планината Вранча, където снощи беше регистрирано земетресение, усетено и в нашата страна.