От днес до 5 декември Стара Загора е в света на операта

Започва 45–тия Фестивал на оперното и балетното изкуство

Четири държавни опери ще гостуват в града на липите по време на традиционния фест на оперното и балетното изкуство - Софияската опера и балет, Държавна опера Пловдив, Варненската държавна опера и Държавна опера Русе.

Те ще представят оперите "Пепеляшка" и "Бохеми", балета "Ромео и Жулиета" и мюзикъла за деца "Алиса в страната на чудесата". Старозагорската опера ще представи "Отело" на Верди и "Тоска" на Пучини.
Фестивалът ще завърши с голям концерт „Звездите на Операта“, в който ще участват Ивайло Джуров, Юлиян Константинов, Калуди Калудов, Пламен Кумпиков, Веселин Михайлов, Александър Марулев, Елена Баръмова, Даниела Дякова, Александър Носиков, Михаела Берова, Офелия Христова, Милко Михайлов.
Тази вечер „Отело“ от Джузепе Верди се завръща на сцената на Държавна опера -Стара Загора в целия си блясък в една постановка, създадена с изключителното съдействие на Община Стара Загора. Режисьор на „Отело“ е Петко Бонев, главен гост-диригент-Георги Димитров. Участват изпълнители със световна слава – Емил Иванов /тенор/, Иван Консулов /баритон/, Даниел Дамянов, Неля Кравченко, Русалина Мочукова,Иван Кабамитов и др. Хореографията е на Ромина Славова. Художник на костюмите е Цветанка Петкова-Стойнова. Сценографията е последната творческа реализация на покойния главен художник на Операта – Борис Стойнов. В премиерния спектакъл ще участва и Смесен хор при НЧ“Родина“ в Стара Загора с диригент Емил Минев.
И в 21 век образът на мавъра Отело е все така актуален – той е свързан с темата за Различния човек, негова интеграцията и трудността му да се впише в обществото. За човешките любов, гордост, достойнство, чест и за, пак човешките им, противоположности – лъжа, коварство, подлост, интригантство. За Любовта и нейната тъмна страна.“Отело“ е история за Океан от Чест и Любов, Коварство и Подлост и неподозираните му дълбочини….
Началото е 19ч.