Владислав Горанов: До края на седмицата внасяме законопроекта за Бюджет 2015

Нормализиране на държавния дефицит под 3% ще е водещ приоритет в проекта, заяви финансовият министър

До края на седмицата ще внесем законопроекта за Бюджет 2015, в който основен принцип е нормализиране на дефицита под 3%. Това заяви Владислав Горанов, министър на финансите, пред журналисти преди откриването на Десетото юбилейно издание на Младежкия икономически форум 2014 в УНСС, съобщи „Фокус”.

„Много сме напреднали с изготвянето на законопроекта и до края на седмицата ще го внесем за обсъждане, както и тригодишната прогноза за периода 2015-2017 година. Тогава ще съм готов да обсъждаме и отделните параметри”, обясни Горанов.

„Основните принципи, които ще спазваме при изготвянето на закона, са спазване на договора за функционирането на ЕС и нормализиране на държавния дефицит под 3%. Това е водещият приоритет. Основно ще се фокусираме и върху това да гарантираме механизма за усвояването на европейските средства с цел да нямаме нулева година за европейските програми през 2015 година”, посочи още финансовият министър.

"Темата за увеличението на минималната работна заплата е деликатна в условия на свръх дефицит и минимален икономически ръст. Подобно увеличение от повече от 10 на 100 на минималната работна заплата би могло да окаже натиск върху пазара на труда", заяви Горанов.
На въпрос дали се обсъжда плавно увеличение на осигурителните вноски догодина министърът на финансите заяви, че още преди изборите е заявено от ГЕРБ, че тема за промяна параметри на данъчната и осигурителна система в частта данъчно-осигурителна тежест не стои.