Мария Габриел: 25 години след Конвенцията за правата на детето все още сме далеч от желания напредък

Друг важен момент, на който трябва да се акцентира, е достъпът до образование

Европейският парламент обсъди постиженията и предизвикателствата в областта на защитата на правата на детето по време на дебат с Върховния представител на ЕС Федерика Могерини, проведен в контекста на 25-ата годишнина от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето. Конвенцията е ратифицирана от всички страни-членки на ООН с изключение на Сомалия, Южен Судан и САЩ. 

В дебата участва и ръководителят на българската делегация в ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП по въпросите на Близкия Изток, Средиземноморието и Северна Африка Мария Габриел. В изказването си тя наблегна, че въпреки усилията, Европа и светът са все още далеч от желания напредък по отношение защитата на правата на детето. „Отбелязваме 25 години от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето, но преди няколко месеца трябваше да се мобилизираме, за да помогнем на отвлечени от групировката „Боко Харам” момичета, а преди една година присъдихме наградата „Сахаров” на пакистанското момиче Малала, която преживя опит за убийство”, заяви Мария Габриел. Тя открои няколко момента, които следва да бъдат в центъра на действията за постигане на по-добри резултати в грижата за децата. „ЕС трябва да направи всичко по силите си, за да защити децата във въоръжени конфликти, включително и чрез инициативи като „Деца на мира”. 250 000 деца-войници са ужасяваща цифра. Това са 250 000 деца, които са изложени на риск никога да не намерят място в обществото и да възпроизвеждат насилието, в което те са израснали”, алармира българският евродепутат.
Според Мария Габриел, друг важен момент, на който трябва да се акцентира, е достъпът до образование. За да се избегне наемането на деца във въоръжени групи в ситуации на конфликт, трябва да се гарантира достъпът до образование. В процеса на възстановяване, образованите млади хора са тези, които носят надеждите на една страна.
На следващо място, зам.-председателят на Групата на ЕНП наблегна, че правата на децата вървят ръка за ръка с правата на жените, особено по отношение на здравето. Здравето на жените, здравето на новородените и развитието на децата са в тясна взаимозависимост. „Нужно е по-добре да отчитаме ролята на Интернет, който създава условия милиони деца да са уязвими за злоупотреби. Защитниците на правата на децата, включително държавите-членки на ЕС, трябва да използват възможностите на Интернет за подобряване на сътрудничеството. А когато разглеждаме ситуацията с децата мигранти и бежанци, трябва да отчитаме първо закрилата на децата и след това политиката по миграция. Предизвикателствата са многобройни, но ако добавим нашите действия към ратифицираната Конвенция, резултатите няма да закъснеят”, подчерта още българският евродепутат от ГЕРБ Мария Габриел.