Вучков: Ще направим всичко възможно да сведем дефицита в МВР до 50-70 млн. лв.

Бюджетът на всички институции в държавата ще се гледа на извънредно заседание на министерски съвет

Ще направим всичко възможно да сведем поне до 1 януари 2015г. дефицита в МВР, ако е възможно, до 50-70 млн.лв. В момента е 200 млн.лв. Това каза министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, пред журналисти в парламента. Бюджетът на всички институции в държавата ще се гледа на извънредно заседание на министерски съвет в понеделник от 10.00 часа, каза още Вучков и допълни, че МВР ще бъде засегнато от предвидените 10% съкращения в бюджетната сфера. Вучков коментира, че вероятно има възможност за вътрешна оптимизация на хората, които работят в един и същи режим. 

„Ще представя план за реформи. Въпросът е в това, че само по себе си освобождаването на хора е съпроводено с много голям ресурс за обезщетения”, коментира Вучков.
На въпрос дали като експерт смята, че акцията на ДАНС е проведена адекватно, Вучков отговори, че не може да направи такава оценка. По думите му, оценката ще я направи съдът, след като се поискат постоянни мерки за неотклонение.
На въпрос на какво мнение е по въпроса за поисканата от Реформаторския блок оставка на председателя на ДАНС Владимир Писанчев, министърът на вътрешните работи отговори, че Законът е такъв, че от година и половина председателят на ДАНС се назначава от Народното събрание и допълни, че едва ли неговото мнение по този въпрос ще бъде поискано. На въпрос дали ще ускори промените в Закона, за да може да бъде осъществена тази смяна Вучков отговори така: „ Законопроектите за промяна в МВР, в ДАНС и Закона за СРС, бяха внесени преди седмица, ако не се слъжа, а дали ще се ускорят – това зависи от народните представители. Аз бих искал промените да се случат по-бързо, но с условието преди това да се направи още една обществена дискусия”, заяви Вучков.”Не знам дали ще има смяна и не знам кога ще влязат в сила тези промени”, каза още той. Вучков каза, че няма данни за влезли в страната лица, които принадлежат към терористични организации.