Министър Кралев: Основен приоритет за нас ще бъде борбата с допинга при подрастващите

Националният антидопингов център и допинг лабораторията имат пълната държавна подкрепа

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев официално откри първата Национална антидопингова конференция под мотото „Честна игра за постижения без допинг”. Главен организатор и домакин на форума е българският Антидопингов център, съобщиха от Министерството на младежта и спорта.

В двудневната конференция лектори са г-н Фредерик Донзе - директор на Европейското бюро на Световната антидопингова агенция (WADA) и член на изпълнителното бюро на WADA, г-н Жозеф де Пенсие - председател на Института на антидопинговите организации (iNADO) и член на изпълнителното бюро на WADA и г-жа Стейси Шевил – заместник-директор на Английската национална антидопингова организация (UKADA).

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев подчерта, че ще предприеме всички необходими действия за акредитацията на нашата лаборатория и че ММС ще работи съвестно и отговорно в партньорство с WADA, за да отговори на очакванията на Световната антидопингова агенция, а също и на Института на антидопинговите организиции.

„Държа да е ясно, че Националният ни антидопингов център и допинг лабораторията имат пълната държавна подкрепа. Основен приоритет за нас ще бъде борбата с допинга при подрастващите. Защото, ако за елитните спортисти, има ясен и строг регламент, младото поколение все още има възможност почти безнаказано да използва забранени вещества, които освен всичко друго вредят сериозно и на здравето, каза министърът при откриването на научния конгрес. - Интересът на бизнеса, спонсорите и медиите към шампионите и елитните спортове се увеличи, увеличи се и натискът, а това доведе до безпрецедентна надпревара за надмощие. Тук всички ние трябва да застанем в подкрепа на „Честната игра за постижения без допинг”, да популяризираме световните и родни политики за борба с употребата на допинг в спорта, да кажем на висок глас, че принципите на WADA, световният Антидопингов кодекс и международните стандарти трябва да се спазват.”

Сред официалните гости на събитието бяха Свилен Нейков – съветник на премиера Бойко Борисов, Белчо Горанов – генерален секретар на Българския олимпийски комитет, Валентин Заяков – директор на дирекция „Координация и контрол на спортната подготовка” в ММС.
Министър Кралев информира журналистите, че е разпоредил да се направи одит на цялостната дейност и състояние на Антидопинговия център и на лабораторията.