На всеки час откриват нов случай на заразен със СПИН във Великобритания

Хората в лондонския квартал Сохо не смятат темата за табу

Всеки ден около 1400 души се заразяват с ХИВ, а около 1000 умират от СПИН, информира Нова телевизия. Само във Великобритания на всеки час се открива по един нов заразен, а използването на презервативи все още е далеч от това да се превърне в социална норма.


Хората в лондонския квартал Сохо, известен с разкрепостения нощен живот и гей общностите не смятат темата за табу. Въпреки масовите програми за информиране и постоянните кампании за превенция, болеста и тук е трудно контролирана и се определяна като пандемия.

Поли работи от 6 години в най-голямия център за грижи за хора с ХИВ в Лондон.

„Имаме болни от целия свят и много които идват при нас от източно-европейски страни. И това е място, където те могат да общуват и да споделят как ХИВ е променил живота им. Фактите около ХИВ не са разбирани адекватно. Притеснителен брой млади хора например не знаят, че вирусът се разпространява по полов път. Те казват, че никога няма да споделят чашата с питието си с някой, който има ХИВ, намирайки го за опасно. Това е голямата тревога. Има прекалено много митове и неяснота около ХИВ, което е опасно от гледна точка на превенцията”, обяснява Поли.

Страхът ли е основната причина обаче да не можем да говорим открито с останалите за ХИВ? Петя живее със своето семейство от няколко години в Англия. Не се притеснява да възпитава децата си като нарича нещата с истинските им имена.

„Не, че не разбраме, не сме информирани достатъчно или като че ли оставяме малко нещата – ами то като не е в моята къща, значи не е мой проблем”, казва Петя.

"Аз съм отговорна, аз имам 3 деца, аз пипам тези прибори, спя в едно легло с тях. По същия начин са и те, аз отглеждам 20-годишен младеж. Ако той е проявил своята безотговорност в един сексуален контакт и дойде и пренесе нещо вкъщи какво става!”, пита се тя.

Средният й син е на 16 години и казва, че приятелите му не го приемат на сериозно, защото „за тях не е важно дали го правят със предпазни средства или без”.

Ако мислите че лекарство срещу СПИН все още не е измислено, не сте прави. Лекарството е нашият разум и орговорност пред другите, лекарството е смелостта да говорим открито с децата си и да започне да ни пука.