Съдът върна обвинителния акт за убийството на 22-годишния Николай Христов от Бургас

 

Разследването за смъртта на 22-годишният дистрибутор на захарни изделия Николай Христов е приключило, прокуратура е внесла обвинителен акт, но съдът е намерил пропуски и е върнал делото, научи "24 часа".

Така процесът срещу 21-годишният Тодор Атанасов вероятно няма да тръгне през първото тримесечие на годината, тъй като графикът на Окръжният съд бил запълнен.
Обвинението е за грабеж, придружен с убийство - законът предвижда наказание от 15 до 20 г., доживотно лишаване от свобода, както и доживот без право на замяна.

Извършителят е взел събраните от клиенти пари, които Ники е носел - около 5 хил. лв.

22-годишният Николай Христов изчезва точно на Разпети петък. Той не се прибрал в края на работния ден на 18 април, не е оставил колата в служебния гараж, какъвто е обичайният ред. Първоначално родителите му смятат, че е останал при приятели. След като до обяд в събота не успяват да се свържат с него, подават сигнал в полицията.
Първо криминалистите откриват изоставена служебната кола на младия мъж, а кървава следа по пода подсказва, че Николай е станал жертва на насилие.

По-късно е открито и тялото на момчето - с 4 прободни рани. Преди това обаче, късно в събота вечер е задържан приятелят на Николай - 21-годишният Тодор Атанасов.
До ареста му се стига след като криминалистите от второ РУП в Бургас засичат, че Тодор е пътувал заедно с Николай в деня на изчезването. "Прихванат" е на няколко камери.

Доказателство с по-голяма тежест обаче откриват върху една от обувките на Тодор - едва забележима капчица кръв. ДНК-пробата заковава 21-годишния криминално проявен. Той обаче вади защитна версия, според която Николай пръв го е нападнал.

Основанието за връщането на делото е формално и няма отношение към квалификацията на обвинението - съдът не оспорва това, съобщиха запознати.

От своя страна наблюдаващият прокурор Калина Чапкънова не се е съгласила със становището на съда и е обжалвала връщането на делото пред по-горна инстанция. Все още Апалативният съд не се е произнесъл.

Двете момчета са израстнали заедно от деца, семействата им живееха в един и същи вход на бл. 20 в ж.к. "Славейков".
Първо семейството на Тодор се изнесе оттам, а след смъртта на майката на Ники баща му също е напуснал жилището. Майката на убитото момче имаше злокачествено заболяване и след убийството на сина й загуби желание да се бори за живота си, разкриват близки до семейството.

Бащата на Николай ще бъде конституиран като частен обвинител в предстоящия съдебен процес.

 

източник: 24 часа