Кристалина Георгиева: Има много надежда, че ще тръгне и ОП „Регионално развитие”

Вицепрезидентът на ЕК се срещна с председателя на парламента Цецка Цачева

Има много надежда, че ще тръгне и Оперативна програма „Регионално развитие”. Това каза пред журналисти в парламента заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева след среща с председателя на Народното събрание Цецка Цачева, предаде Агенция „Фокус”. От думите й стана ясно, че на срещата са били обсъдени европейският бюджет и планът за инвестиране в страните на Европа.

„Бързо трябва да се определят приоритетните проекти за България и да се представят на Инвестиционния комитет, който сега се създава. В България има много добри и интересни инвестиционни проекти. Имаме убеждението, че могат да тръгнат”, заяви Георгиева. По думите й, трябва да се мисли и за това какво може да се направи в селските райони.

„За страната трябва да има възможност да се използват по-добре фондовете, които идват от ЕС за насочването им към малките фермери, планинското земеделие. Традиционно парите за селските региони отиваха в по-мащабните програми”, посочи Кристалина Георгиева.

Според вицепрезидента на ЕК не е достатъчно да можем да използваме парите, а трябва да направим така, че да го почувстват и в по-малките населени места. „В Европа имаме нужда от това да транслираме успеха в много по-голям мащаб, да направим така, че проектите, които работят, да бъдат гръбнакът на бъдещите инвестиции от ЕС към България. В петък започна първата оперативна програма от новия период за 2 милиарда лева за социално развитие. Тя е ориентирана към заетост и решаване на социални проблеми, така че хората да почувстват, че Европа е с нас”, добави заместник-председателят на ЕК Кристалина Георгиева.