ООН: Има огромен риск от разпространение на епидемията от ебола към други части на света

Над 6000 са вече жертвите на заразата, като повечето от тях са в Западна Африка

Ръководителят на мисията на ООН за борба срещу епидемията от ебола в Западна Африка предупреди, че има „огромен” риск за разпространяване на заразата към други части на света, предаде BBC, цитирано от Агенция „Фокус”. Тони Банбъри отказа да коментира дали поставените цели в борбата срещу ебола са постигнати. Те касаят дела на хората, които са подложени на лечение, и безопасното погребване на телата, които са силно заразни. Срокът за изпълнението им е понеделник.

През октомври Банбъри заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че за да се ограничи разпространението на епидемията, до 1 декември 70% от заразените с вируса трябва да бъдат подложени на лечение и 70% от жертвите трябва да бъдат погребани на безопасни места. Това е междинна цел на ООН, а крайната е нула смъртни случая в резултат на заразяване с ебола.

Банбъри посочи, че целите са изпълнени „в повечето от районите” в трите най-засегнати държави – Сиера Леоне, Гвинея и Либерия. „В някой зони, включително тук, в Сиера Леоне, особено в столицата Фрийтаун и град Порт Локо, изоставаме”, каза той.

Над 6000 са вече жертвите на заразата, като повечето от тях са в Западна Африка. Над 16 000 души са заразени. Последните данни показват, че все още по 200-300 души се заразяват всяка седмица. Банбъри обаче каза, че ситуацията би била дори по-лоша без намесата на ООН. „Приехме стратегия за овладяването на кризата, която включва центрове за лечение, безопасно погребване на жертвите и мобилизиране сред обществото. Стратегията работи”, заяви ръководителят на мисията на ООН. Той добави, че въпреки това „има огромен риск епидемията от ебола да се разпространи към останалата част на света”.