Иван Хиновски: Некоректно е да се прехвърля вината върху България за спирането на „Южен поток”

Не България спира проекта, според експерта

Да се прехвърля вината върху България е изключително нечестно и непартньорско. Това коментира за Bulgariautre Иван Хиновски, председател на Българския енергиен форум. „Не България спира проекта „Южен поток”. Защо посочват България? Това е изключително некоректно. България следва европейските правила и в случая това не е лична позиция на България, а е позицията на ЕК – че проектът е непрозрачен и трябва да следва принципите на Третия енергиен пакет. В цялата работа има набеждаване на България, което е некоректно”, посочи Хиновски.

По неговите думи по същите причини трябва да питат защо Австрия, Унгария и Италия искат същите правила. „Да се посочва България буди изключително много подозрения и България би трябвало да бъде обидена от една такава позиция”, заяви експертът.

Според Иван Хиновски целите на решението на президента на Русия Владимир Путин да бъде спряна реализацията на проекта „Южен поток” са две и те ще бъдат постигнати. „Първата е да се генерират антиевропейски настроения в България и това сигурно ще се случи. Втората е, че очакват, че България ще се опита да окаже натиск върху ЕК, за да се преразгледат условията, но те са железни и не е възможно да се направят компромис и шега с новото европейско законодателство”, подчерта Хиновски.

Той добави още, че отклонението на конструкцията е демагогско изказване, защото няма никаква логика да се прави трета връзка по една линия, която би могла да използва построена вече инфраструктура за доставка на тези количества.
 
„Ще предложим на политическите сили разумни стъпки, които могат да изкарат България от това дипломатическо блато. Ще се опитаме да предложим елегантна схема, която се базира на добри европейски практики”, уточни енергийният експерт.