Мария Габриел: Ангажиментът на ЕС за борба с Ебола изисква и изпращането на медици в най-засегнатите страни

Политика

02-12-2014, 14:45

Снимка:

ГЕРБ

Автор:

Ивет Бебова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Мария Габриел: Да засилим действията за елиминиране на насилието срещу жените

Ако не спрем епидемията в Африка, всички ще платим морална, човешка и икономическа цена, подчерта евродепутатът

Дебатът за отговора на ЕС на епидемията от Ебола беше в центъра на 28-ата сесия на Съвместната парламентарна асамблея ЕС-АКТБ, която се провежда в Страсбург. Епидемията засяга Западна Африка в невиждан мащаб и въпреки че неотдавна Европейската комисия засили непосредствената си подкрепа за преодоляването на кризата, местните и международните усилия се оказаха недостатъчни за ограничаване на смъртоносната болест. Заместник-председателят на Групата на ЕНП по въпросите на Западна Африка, Средиземноморието и Близкия Изток Мария Габриел акцентира върху необходимостта от активизиране на международната общност, защото Ебола представлява международен проблем, а не само локален за Африка.

„Ако не спрем епидемията в Африка, всички ще платим морална, човешка и икономическа цена. ЕС и страните-членки трябва максимално бързо да спазим дадените финансови обещания, но и да отговорим на нуждите по отношение на медицински и друг персонал. Трябва да предложим конкретни инициативи, за да можем да изпратим достатъчно човешки ресурси на място”, заяви евродепутатът. Тя поздрави комисар Христос Стилианидис за неговата номинация за координатор на ЕС в борбата с ебола, което би имало решаващо значение за преодоляване на проблема.

На следващ ред, българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел подчерта тройното предизвикателство пред африканския континент в средносрочен и дългосрочен план: преодоляването на съществени пропуски в системите за здравеопазване и здравни услуги, икономическото възстановяване след епидемията и засилването на африканската солидарност. "Трябва да се подпомагат най-засегнатите страни, а за целта е необходимо да се събира надеждна информация за техните системи за здравеопазване, така че бързо да бъдат определяни приоритетите. Същевременно е важно предлаганите мерки да са адаптирани към условията във всяка страна. Местните способности следва да бъдат използвани там, където са най-необходими. Засилването на присъствието на терен и малките местни центрове остават приоритетни”, подчерта още Мария Габриел. Тя привлече вниманието и върху международните изследвания и координация. Нужно е да се гарантира по-добро общо използване на средствата за изследвания в търсене на ефикасни лекарства и ваксини, които в крайна сметка са единственото устойчиво решение в тази криза на общественото здравеопазване.
В заключение Мария Габриел призова Съвместната парламентарна асамблея на ЕС и страните от Африка, Карибите и Тихия океан да изпрати ясен и единен сигнал за волята на Асамблеята за координирани и ефективни действия в борбата срещу смъртоносния вирус. Спешната резолюция по въпроса ще бъде гласувана в сряда следобед.