Фандъкова: Хората с увреждания имат нужда от достъпна среда, за да се движат свободно

25 % от автобусите в София да достъпни за тях

Това, от което хората с увреждания имат нужда е достъпна среда, за да могат да се движат свободно. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова в Центъра за психологически изследвания по повод 3 декември – Международен ден на хората с увреждания, предаде „Фокус”. „Столична община има специално дружество „Лозана”, в което над 70% от хората, които работят са в неравностойно положение.

Обществото като цяло сме длъжници на хората с увреждания. Има елементарни неща, които все още се нарушават, като например да паркираш на място за инвалиди”, обясни тя. По думите ѝ за Столична община е много важно хората с увреждания да имат достъпност навсякъде, за това са успели да изградят напълно достъпни станции на метрото. „Всички нови автобуси, тролейбуси и трамвай са с достъпност. Изграждаме и достъпност в старата инфраструктура, там където това е възможно”, допълни Фандъкова и поясни, че проблем има по линия на трамвай 7, тъй като пероните са достъпни, но за съжаление подлезите са стари и няма възможност за изграждането на достижимост.

„Вече 25% от автобусите ни са достъпни”, посочи Йорданка Фандъкова и добави, че за да улесни хората с увреждания Столична община осигурява и специализиран транспорт, който се ползва ежедневно от хората, които отиват на работа. Йорданка Фандъкова каза още, че през следващата година, когато бъдат доставени нови 80 автобуса, достъпността ще мине 30%. „Нашият шанс са новата инфраструктура и новите транспортни средства, които постепенно стават все по-достъпни. Много важна част от работа ни е подкрепата за хора с увреждания. Поредна година Столична община отделя над 6 млн. лева за програмата „Асистенти за независим живот””, поясни Йорданка Фандъкова.