Физическата активност на хората с увреждания ще намери специално място в новия закон за спорта

Спортът не се използва достатъчно за интеграцията в обществото на хора в неравностойно положение

Физическата активност на хората с увреждания ще намери специално място в новия закон за физическо възпитание и спорт, който Министерството на младежта и спорта ще разработи в началото на 2015 г. 

„Спортът не се използва достатъчно за интеграцията в обществото на хора в неравностойно положение. Ние искаме да променим това и ще работим целенасочено в тази посока. За това, със съдействието на ресорните организации, ще отделим специално място на хората с увреждания в новия закон за спорта. Те са равноправни членове на нашето общество и ние искаме чрез системни занимания със спорт наистина да се чувстват такива“, заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев по повод 3 декември – Международен ден на хората с увреждания.
ММС вече проучва възможностите за кандидатстване с проекти, свързани с хора в неравностойно положение, по Оперативни програми. Усвояването на евросредства е сред основните приоритети на министерството.
През 2014 г. Министерство на младежта и спорта е подпомогнало различни организации и дейности, свързани с хора с увреждания със средства на обща стойност около 1,5 млн. лв.
„Българските спортисти с увреждания имат сериозни успехи на международната сцена. За нас обаче е от изключително значение здравето на цялото общество, част от което са и хората в неравностойно положение. Това е посоката, в която трябва да се работи и да се търсят конкретни резултати“, допълни министър Кралев.
От вчера е утвърдена и новата програма „Спорт за деца и младежи с увреждания и деца в риск”, по която спортните организации могат да подават проекти до 16 януари 2015 г.
Всичко за програмата може да откриете в сайта на ММС.