Софи Бертан, ЕК: Директива предвижда данъкоплатците да не участват във възстановяването на банки в криза

Портфейл

03-12-2014, 12:52

Снимка:

Bulgariautre

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Експерти от ЕК дискутират банковата стабилност в България

Финансовата система трябва да бъде подпомогната – тя е гръбначният стълб на икономиката, катерогична е Бертан

Много милиарди евро са дадени като помощ на банки – над 400 млрд евро и гаранции над 1000 млрд евро. Това заяви Софи Бертан, ръководител „Държавна помощ за финансовите услуги“ в Генерална дирекция “Конкуренция” на Европейската комисия по време на международната конференция „Банкова стабилност“, организирана от Асоциация „Банка на годината“, предаде репортер на Bulgariautre. „Много е важно финансовата система да бъде подпомогната – тя е гръбначният стълб на икономиката. Почти всички страни подпомогнаха банковата си система – Гърция, Испания, Ирландия, Португалия, Белгия, Англоия, Люксембург и други.

В доста страни голама част от банковата система попада под държавна помощ. Тези, които най-много помагат са данъкоплатците, посочи Бертан и представи как действа механизмът на ЕК за подпомагане.

В Европейския съюз държавната помощ е збранена. Когато гледаме молба за държавна помощ, първо гледаме тя да е да запазване на финансовата стабилност на държавата. После гледаме животоспособността на банката, споделянето на отговорността между акционерите и конкурентноспособността на банката, посоми Софи Бертан и обясни че принципът за споделяне на тежестта е бил използван в Ирландия, Дания и Холандия.

В началото на 2015 година влиза в сила директива, чиято цел е участието на даннъкоплатците да се намали и те да не участват във възстаноявването на банки в криза. Идеята е да се изключи възможността данъкоплатци да подпомагат финансовия сектор. „Надявам се финансовият сектор да няма повече нужда от външна подкрепа, ако има нужда първо тя трябва да дойде от вътрешни средства и да се генерира от пазара, ако има нужда държавата ще сметне дали има нужда от помощ или не“, посочи още Софи Бертан от ЕК.