Жоао Соарес: Българската банкова система е стабилна и основите й са устойчиви

Много държави в ЕС искат да са на позицията на България по задлъжнялост, коментира експертът

Има слаб растеж на икономиката в Европа и нивото на задлъжнялост спрямо брутния вътрешен продукт е повече от сто процента за някои страни от еврозоната. Това заяви Жоао Соарес, партньор в Bain&Compan - Лондон по време на конференцията „Банкова стабилност“, която се провежда в София по инициатива на асоциация „Банка на годината“, предаде репортер на Bulgariautre

През 2008 година, когато настъпи кризата, България бе в по-безопасната зона на задлъжнялост. Има доста държави в ЕС, които биха мечтали да са на позицията на България по задлъжнялост. Има проблеми с изчистване на дълговете в големите държави. Единствено изключение прави Германия, посочи експертът.

„Извън еврозоната можете да се възползвате от държавна помощ.  България е по-добре от своите равнопоставени страни в региона. Всички очи са насочени към икономиката на Европа, има много малки очаквания за растеж и е важно да се подобри рентабилността“, посочи Соарес. Той бе категоричен, че българската банкова система е стабилна и основите й са устойчиви.