Шрьодер: Грешка е да се вярва, че със санкции ще промениш Русия

Траен мир в Европа без руско участие, икономическо и политическо, е невъзможен за постигане

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер заяви, че е било грешка да се вярва, че със санкции може да бъде променена позицията на Русия за Украйна, предаде ТАСС като цитира интервюто му в Die Welt.

По думите му, наивно е Западът да очаква, че Москва ще се държи по очаквания от него начин с помощта на санкции.

В речта в университета в Регенсбург, той заяви, че траен мир в Европа без руско участие, икономическо и политическо, е невъзможен за постигане.

Според него, Европейският съюз е направил голяма грешка с отказа си да сътрудничи с Русия.

Настоящият канцлер Ангела Меркел заяви в края на ноември, че мерките са все още необходими, въпреки че имат негативен ефект върху европейската и германската икономики.

По думите й, допълнителни санкции са неизбежни, тъй като Москва не полага усилия за преодоляване на кризата в Украйна.

Броят на германците, подкрепящи икономическите санкции на Европейския съюз срещу Русия заради конфликта в Украйна, се е увеличил през последния месец, като голямо мнозинство подкрепя втвърдената позиция на германския канцлер Ангела Меркел спрямо Русия, показва социологическо проучване, публикувано в края на ноември.

Според данните 58% от германците подкрепят санкциите на ЕС, дори ако те ощетяват германската икономика. За сравнение, преди месец 52% са се изказали положително по казуса.

Проучването също така констатира, че 76% от германците подкрепят по-острия тон на скорошните критики на Меркел срещу политиката на Владимир Путин.