Йорданка Фандъкова: Децата ще имат по-голям интерес към електронните учебници

Новият Закон за образованието да бъде приет до Коледа, призова столичният кмет

Децата ще имат по-голям интерес от електронните учебници от работата с таблети. Това каза пред журналисти в парламента кметът на Столична община и бивш министър на образованието Йорданка Фандъкова, която взе участие на кръгла маса на тема „Реформа в образованието – основа за икономическото развитие на България”, предаде репортер на Bulgariautre.

„Не бих казала, че трябва да има край на хартиения учебник. Те обаче ще бъдат водещата част от системата, а останалата част да бъдат помагала и помощни материали. Децата ще имат много по-голям интерес от тях и от работата с таблети”, увери кметът на София.
Кметът поясни, че действащият закон за образованието е от миналия век. „Всички обсъждания оттук нататък трябва да се случват в Народното събрание. Дълго време е обсъждан всеки детайл. Важно е законът да се приеме, за да се изработят нови стандарти. Всяка инвестиция в гарантирано качество си струва”, заяви Фандъкова.

Според столичния кмет гражданското образование трябва да бъде под формата на интерактивни дискусии с устройството на държавата. „Преди години една организация направи проучване за гражданското образование на деца и масово на въпроса „Към кого ще се обърнете, когато си търсите работа?” беше отговорено „Към президента”. Това са елементарни навици, на които трябва да бъдат обучавани нашите деца”, уточни тя.

По думите на Йорданка Фандъкова трябва да се даде внимание на практическата работа и на работата в екип. „Средното образование не трябва да бъде толкова академично, а децата да се подготвят да я намират, за което се нуждаят от часове за практически подготовки”, допълни кметът на София.

Тя добави, че не трябва да се говори просто за смяна на учебници, а за пълното въвеждане на електронни учебници. Фандъкова посочи, че проектът на закона трябва да влезе поне на първо четене най-късно до Коледа.