Борисов: Ще очаквам от ЕК ясно становище за бъдещето на „Южен поток“

Още ме боли, че България беше заобиколена от „Набуко”, коментира премиерът

Ще очаквам да получа от Европейската комисия ясно становище относно бъдещето на газопровода „Южен поток“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти след срещата си с председателя на ЕНП Жозеф Дол в Брюксел, съобщиха от правителствената пресслужба.

„Бях възмутен от изказването на една говорителка вчера и се надявам началниците й да я смъмрят, за това че ЕК само наблюдавала „Южен поток“. Напротив, аз четох пълномощното, с което България е делегирала всички права по този проект на ЕК. Това е факт и сега аз искам от ЕК да ми се отговаря с „да“ или „не“ по темата, да се казва ясно „това може“ или „това не може“, „това го правим“ и т. н. Защото Путин е прав в едно, че освен отговор „да“ има и отговор „не“, но трябва да се каже навреме и да се каже точно и ясно. И не случайно той визираше само България“, каза още Борисов.

Премиерът припомни, че ЕК изиска от 6-те държави да стане посредник и да преговаря чрез еврокомисаря си с всички страни по „Южен поток“. „Нали вие съзнавате, че пръстът беше размахан към мен, не към Орбан или някой друг. Защото напомням, че ние имаме подписан договор, имаме ратифициран от парламента договор, и в същото време процедури, които ние многократно казвахме, че ще доведат до наказателни процедури. Можеше още тогава конкурсът да се анулира, да се направи нов и това да не е пречка пред проекта. И днес ще изясня с колегите Туск и Шулц – дали е диверсификация, ако газът минава през Турция или не е. И не на последно място – още ме боли, че България беше заобиколена от „Набуко”, ако сега имаше „Набуко”, въобще нямаше да има проблем“, коментира още Борисов.

По отношение на европейските средства за България, премиерът Борисов заяви, че в момента държавата ни възстановява доверието на еропейските партньори в българските институции и веднага след това ще очакваме политически решения от страна на Брюксел. „Дали от загубените безвъзвратно пари поради големия натиск, който имаме в региона и заради войната в Украйна, дали от средствата по плана „Юнкер“ може да се пренасочат пари или поне тези които не се усвоили, да ни се даде малка отсрочка във времето да ги усвоим. Да ни се даде шанс с работа да си заслужим и усвоим парите“, обясни Борисов.

Премиерът съобщи още, че в края на срещата му с Жозеф Дол се е присъединил и председателят на ПЕС Сергей Станишев. На разговора освен „Южен поток“ е била обсъдена и темата с членството на България в Шенген. „България е изпълнила нужните критерии и трябва да бъде приета в Шенген, темата трябва да бъде върната на дневен ред“, коментира Борисов. Министър-председателят отхвърли интерпретациите, че присъствието на Станишев на срещата може да се тълкува като обсъждане на нова формула на управление в България. „Благодаря на Станишев, че дойде на срещата, смятам, че е правилното лидерите на големи партии да демонстрираме единство и разбиране по националните теми“, обясни Борисов.