Плевнелиев: Ако Русия се съобрази с правилата, няма кой да каже „не” на „Южен поток”

„Южен поток” – да, но по правилата, бе категоричен държавният глава

Моята позиция е категорично ясна от първия ден, непроменена и изцяло в интерес на българския народ и вярвам, че тя помага много на държавата и на нацията по отношение на големите инфраструктурни проекти да се търси принципна позиция. „Южен поток” – да, но по европейските правила. Това каза пред журналисти президентът Росен Плевнелиев, предаде Агенция „Фокус”.

„Ако Русия е готова да се съобрази с европейските правила, няма кой да каже „не”. Това днес го чухте и от Жан-Клод Юнкер, чухте го и от министър-председателя Бойко Борисов. Със сигурност ще го чуете и от другите държави по протежението на проекта „Южен поток”. Ако обаче Русия не е готова и не иска да се съобрази с правилата в ЕС, тя трябва да го заяви – толкова е елементарно”, подчерта държавният глава.

Според Плевнелиев в момента има политически изказвания, декларации и оценки, а в крайна сметка най-важното е какво ще дойде в писмен вид като ясни документи и реакция на съответните страни.

„Моля да попитате всички, които към момента се изказват по темата, наистина да влязат малко повече в детайли. Ето един въпрос, който журналистите да зададат на всички – и на бившия президент на България, и на представители на опозиционни сили: „Какво би било, ако България стартира „Южен поток”, въпреки процедурата по инфричмънт и против европейските правила? Колко ще струва това на българския народ, знаете ли”, попита президентът Росен Плевнелиев.