Томислав Дончев: Концентрираме се върху намаляване на риска от загуба на средства

Голямата задача от 1 януари е закон за европейските фондове, посочи вицепремиерът

В момента усилията ни са концентрирани върху намаляване на риска от загуба на средства и опита да възстановим колкото може повече средства от ЕК, защото само двете оперативни програми „Околна среда” и „Регионално развитие” са със задължение към бюджета между 2 милияарда лева и 1 милиард и половина лева поради извършени плащания през тази година, които още не са възстановени в пълнота от Брюксел. Това каза вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев на пленарната сесия „Приоритети на взаимодействие между централна и местна власт” в рамките на Годишната конференция НСОРБ, предаде „Фокус”.

Томислав Дончев уточни, че вече има преведени близо 400 милиона лева по ОП „Околна среда”, но ситуацията остава тежка. „От 1 януари голямата задача, която е обсъдена с голяма част от народните представители, е закон за европейските фондове. До края на 2015 г. ще бъде приет изцяло нов Закон за обществените поръчки. Имаме да транспонираме ново европейско законодателство, директива с указ за транспониране до 2016 г. Това трябва да се случи по-рано, защото успоредно с транспонирането на текстовете, на база на целия ни травматичен опит, който имаме, трябва да мислим за изцяло нов текст, защото този, който имаме в момента, е толкова „кръпка върху кръпка”, че не може да си проличи какво изначално е имал предвид”, подчерта Томислав Дончев.

Вицепремиерът увери, че 2015 г. няма да бъде нулева, дори някои от оперативните програми да се забавят. Дончев изрази надежда, че до март ще има поне четири одобрени оперативни програми.

Томислав Дончев съобщи, че според съобщение от председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер, комисар Кристалина Георгиева и премиера Борисов от Брюксел, ЕК е удовлетворена от мерките, които се вземат - това, което е комуникирано от страна на България по ОП „Регионално развитие”. „Беше изразена увереността, че програмата ще бъде пусната в най-лошия случай в рамките на месец, ако не и по-скоро”, посочи вицепремиерът.

Той каза още, че схемата за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради в тази си кройка не е добра по много причини и ще бъде променена.