Кадиев: ДПС направиха голяма грешка с изключването на Муса Палев и Гюнай Хюсмен

Това е атака за бъдещо премахване на преференциалния вот, заяви депутатът

Нужен ли е преференциалният вот коментираха в сутрешния блок на bTV депутатите Георги Кадиев и Мартин Димитров.  Вчера те излязоха в защита на изключените от ДПС народни представители, избрани с преференция - Муса Палев и Гюнай Хюсмен.
Доводите на ДПС да изключи двамата е, че те са се възползвали от това разместване на изборните листи и по този начин са останали в 43-тото Народно събрание.

Според Кадиев и Димитров обаче изключването на депутатите от ДПС е лош сигнал за демокрацията в българското общество. Колегите от ДПС направиха голяма грешка, обяви Георги Кадиев.

По думите му това е атака за бъдещо премахване на преференциалния вот. Аз не съм срещу Гюнай Хюсмен, Делян Пеевски да бяха избрали преференциално, нямаше да кажа нищо, защото това е принципът, категоричен бе Кадиев. ДПС очевидно категорично са срещу преференциалния вот, от тук нататък тежестта пада върху другите партии да не се съгласят, подчерта депутатът.

Той разказа, че е помолил колегите си от ГЕРБ да го подкрепят, но те са се извинили с това, че трябва първо да обсъдят въпроса в парламентарната група, а нейният шеф Цветан Цветанов отсъствал. Всеки избран преференциално трябва да знае, че носи лична отговорност към своите избиратели, отбеляза Кадиев. За Мартин Димитров сигналът, който ДПС излъчва е лош. „За мен преференциалният вот е нещо много добро“, коментира той. Според него има вариант обаче този вот да отпадне.