Арх. Николов: Популисткото говорене за такса битови отпадъци е безсмислено

Мисия Пловдив

05-12-2014, 12:01

Снимка:

ОбС

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Разработването на нов Закон за местните данъци и такси съобразен с принципите на Европейската харта за местно самоуправление бе сред основните теми на провеждащата се Национална годишна конференция на Националното сдружение на общините в Република България, която се състоя на 3-4 декември. В отделните панели и по време на срещи с министрите от настоящия кабинет бе обсъден по-специално въпросът с такса битови отпадъци и разработване на адекватна методика, по която да се начислява тя, съобщи председателят на общински съвет Пловдив арх. Илко Николов. Проблемът е на дневен ред в работата на Народното събрание, но все още няма готовност за преминаване към нов режим на изчисляване на таксата и се чакат законови промени .

 

Темата с такса битове отпадъци е много деликатна и не трябва да бъде използвана лековато за трупане на политически дивиденти, каквито опити вече се правят, коментира арх. Николов. По време на срещите с кабинета е било постигнато съгласие за разработването на единна методика за изчисляване на такса битови отпадъци, но това трябва да стане след законова промяна на национално ниво. Трябва да се подходи изключително внимателно към темата, защото едни резки промени могат да доведат до изкривяване на принципите на справедливост при определянето на таксата по отношение на гражданите и бизнеса. Да не се окаже в един момент, че заради бързане и без задълбочен анализ да влошим ситуация, коментира арх. Николов. По думите му действията на държавата и местната власт трябва да са координирани във финансово и законодателно отношение, за да се вземе най-адекватното решение в случая. В противен случай рискуваме един път законодателна колизия между национална и местна власт, втори път финансови турболенции в общинските бюджети и не на последно място несправедливост спрямо граждани и бизнес.

 

Арх. Николов сподели и че сътрудничеството между Националното сдружение на общините в Република България и Националната асоциация на председателите на общински съвети е преминало в нов етап на сътрудничество след като председателите на общински съвети ще са вече част и от управителния съвет на Сдружението на общините. По време на общото събрание на НАПОС в Пловдив тази есен коментирахме този въпрос с колегите от Сдружението на общините и още тогава се стигна до този консенсус. Органите на местното самоуправление са и Общината, и Общинския съвет. Именно диалогът и синхронът между тях води до добрите резултати за местната общност. Това е и цел на Националното сдружение на председателите на общински съвети – намирането на този баланс в задачите и в отговорностите, коментира още арх. Николов.