Лютви Местан: ДПС няма да подкрепи държавния бюджет и бюджетите на НЗОК и ДОО за 2015 г.

В трите бюджета няма реформи, отсече лидерът на ДПС

ДПС няма да подкрепи държавния бюджет и бюджетите на НЗОК и държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2015 г. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ДПС Лютви Местан, предаде репортер на Bulgariautre.

„ДПС не само че няма да подкрепи бюджета на държавното обществено осигуряване, а ще гласуваме убедено „против” точно заради престъпното увеличаване с близо два пъти на осигурителната тежест за най-уязвимите малки фермери, малките земеделски производители. Това е абсолютно грешно решение, това е престъпно решение спрямо земеделските производители и няма как да подкрепим бюджета на ДОО, както и държавния бюджет и този на НЗОК, защото отношението към бюджета структурира парламента на управляващи и опозиция”, заяви Местан.

„В това Народно събрание няма да действаме по самоцелен опозиционен рефлекс. Имаме много сериозни съдържателни аргументи да не подкрепим държавния бюджет, бюджета на НЗОК и на ДОО”, подчерта лидерът на ДПС.

Той посочи, че в тези бюджети от партията виждат огромно противоречие между програмната декларация, на която е стъпил парламентът, и философията, заложена в тези три бюджета. „В тях няма реформи. В тях има идея за увеличаване на разходи, в това число и в здравеопазването. Ако това е реформата...”, заключи Лютви Местан.

Във връзка с проекта „Южен поток”, Местан коментира, че подобни енергийни проекти, към които има отношение международен договор, подписан и ратифициран от България, какъвто договор по същество се явява Третият енергиен пакет, не могат да бъдат реализирани без съгласието на Европейската комисия. „България можеше да има една малко по-активна позиция, да се стигне до съгласие на ЕК, ако е необходимо – да се предизвика диалог между ЕК и Русия. Може би в тази посока трябва да бъдат и по-нататъшните действия на новото българско правителство, освен ако проектът наистина не е приключен окончателно”, допълни председателят на ДПС.