Министър Лиляна Павлова: Местните власти в старозагорско могат да разчитат на съдействие на национално ниво

В Гълъбово обстановката остава критична, министър Павлова се включи в в заседанието на кризисния щаб при областния управител в Стара Загора

За област Стара Загора най-критично е положението в Гълъбово. Там има 10 села без ток и вода, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова след заседание на кризисния щаб при областния управител в Стара Загора.

Тя увери, че в засегнатите населени места вече е създадена организация от местното ВиК за снабдяване с водоноски на питейна вода. Така ще бъде до възстановяване на нормалното водоснабдяване, допълни тя.
Заради наводнена и изляла от експлоатация подстанция Гълъбово е на режим на тока на 2 часа и ще бъде така до отстраняване на аварията. От електроснабдителното дружество уверили местните власти, че ще започнат работа по отстраняване на аварията веднага след отдръпване на водата.
Кметът на Гълъбово осигурява храна на пострадалите в региона, посочи още министър Павлова. Тя подчерта, че местните власти могат да разчитат на пълно съдействие на национално ниво.
След разговори с компетентните лица от „Язовири и каскади“ Павлова получи уверения, че яз. „Копринка“ има свободен обем, ако продължи да вали още 2-3 дни. Нещата там са овладяни и е важно да има добра координация между институциите, посочи тя.
Според нея критично остава положението около яз. „Жребчево“, където се водят наблюдения на място.
Използвам чрез вас да обявя, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството е определено за координатор на фонд „Солидарност“ за България. Създала съм организация до края на декември специално звено да заработи със съответния капацитет, съобщи още Лиляна Павлова.
Тя съобщи, че днес е водила преговори с ЕС за възможността страната ни отново да кандидатства за нова финансова подкрепа за пострадалите от сегашните наводнения населени места. Сред тях ще търсим пари и за Гълъбово, уточни Павлова. За целта след отдръпване на водата общинските и областните щабове чрез междуведомствената комисия по бедствия и аварии ще направят своите заявления.
В следващите седмици очаквам България да получи одобрение за Враца и Мизия на стойност около 3.8 млн. лв., уточни Павлова.
Според нея пътната мрежа също има щети, но те са в по-малки мащаби засега.