Днес е Никулден, 2 369 души в Община Стара Загора празнуват името си

Свети Николай Чудотворец е помагал на нуждаещите се, болните и страдащите

На 6 Декември християнският свят чества един от най-големите празници- Свети Николай Чудотворец, архиепископ Мирликийски.

Свети Николай Чудотворец е живял по времето на император Константин Велики и е бил архиепископ на град Мир - през 3 век. Той е роден през трети век в Патара, село, намиращо се в Турция в днешно време. Богатите му родители, които са го отгледали, за да бъде един благочестив християнин, загинали по време на епидемия, докато Николай все още бил млад.

Подчинявайки думите на Исус "продавайте това, което притежавате и давайте парите на бедните," използва цялото си наследство, за да помогне на нуждаещите се, болните и страдащите. В житието му са разказани истории за спасени кораби и моряци. Хората вярват, че той ходи по вода, спира ветрове, има власт над бури и течения в океаните. Затова има предание, че на 6 декември лодки и кораби не излизат в открито море.

На Никулден се консумира риба и най-вече шаран, защото според легендите тази риба се смята за слуга на светеца. Люспите се почистват внимателно, така, че да не падат на земята. Ако някоя люспа все пак падне, тя не трябва да се настъпва, защото който я настъпи, ще се разболее. Традиционните ястия, които трябва да присъстват на никулденската трапеза са рибник и обреден хляб, като във всяка къща трябва да са по два. Останалите ястия на никулденската трапеза са постни чушки, пълнени с ориз, сарми, царевица, зрял фасул.

Днес за здраве и сполука ще почерпят своите близки и приятели 2 369 души в Община Стара Загора, съобщава общинският пресцентър.

Освен рибарите и банкерите, които традиционно ще вдигнат наздравица, на този ден своя имен ден ще отбележат и 950 мъже, наречени Кольо, 689 именувани Никола, 11 Никовци и 8 Ниновци.

Николините в Община Стара Загора са 336, Николинките наброяват 185, 107 са Николетите, а жените с името Никол - 241.
Статистиката в национален мащаб отрежда на името Николай престижното 4-то място сред най-разпространените лични имена. Класацията се оглавява от името Георги, следват Иван, Димитър и Николай.

Името Никол пък държи второто място, след Виктория, в категорията „Най-предпочитани от родителите имена“ за миналата година.