Мария Габриел: Местните комисии за борба с трафика на хора са ключов фактор

Комисиите са важни за ефективността на действията на ЕС

Националната комисия за борба с трафика на хора организира в София Национална работна среща за противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите, в която се включиха експерти от цялата страна. На срещата бяха обсъдени теми, засягащи различните форми на трафика на хора в отделните региони на страната, специфичните подходи за противодействие на местно ниво, координацията между институциите, както и работата с международните партньори, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. 

Мария Габриел, ръководител на българската делегация в ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП, представи при откриването на форума най-актуалните данни по проблема, съдържащи се в Междинния доклад за Стратегията за трафика на хора 2012-2016 г. и в Глобалния доклад за трафик на хора на Службата на ООН по наркотиците и престъпността. Тя направи преглед на предприетите до момента мерки от ЕС, очерта предизвикателствата и даде висока оценка на работата на националната и местните комисии за борба с трафика на хора, подчертавайки, че от тях зависи в най-голяма степен напредъка в целия ЕС по проблема. 

„Европейският парламент е съзаконодател относно политиката за борба с трафика на хора, но и трибуна, която позволява темата да остане на дневен ред. През последните години ЕС значително увеличи усилията си за борба с трафика на хора, но имаме още много работа, докато се поздравим с желания напредък. Приемането на Директива 2011/36 на Европейския парламент и Съвета за превенция и борба с трафика на хора и закрила на жертвите беше изключително важна крачка напред. Тя въведе по-строги наказания за трафикантите и гаранции за по-добра защита и подкрепа на жертвите. Освен това, Европейската стратегия за премахване на трафика на хора 2012-2016 г. въведе всеобхватен подход, фокусиран върху превенцията, закрилата, наказателното преследване и партньорството. Самият факт, че имаме координатор на ЕС за борба с трафика на хора е силен сигнал и Европейският парламент настояваме мандатът му да бъде подновен през февруари 2015”, подчерта Мария Габриел.

Като голямо предизвикателство тя открои необходимостта от съгласуваност между вътрешната и външната политика на ЕС. Във вътрешен план трябва ясно да се прилага Директива 2011/36 от всички страни-членки, да има диалог между местните институции и осигурено финансиране за всички етапи на борбата с трафика на хора. Във външен план е необходимо засилено сътрудничество със страните на произход, транзит и крайна дестинация. 

Мария Габриел наблегна много силно на превенцията. Усилията трябва да бъдат насочени към ранна превенция сред младите хора, тъй като те са най-застрашени от трафик на хора. Днес трафикантите умело боравят с Интернет като оръжие за набиране на жертви, а точно там дебнат опасностите. Необходимо е също частния бизнес да бъде ангажиран с проблема, защото все по-голяма част от жертвите са трафикирани с цел трудова експлоатация. Основно предизвикателство остава и премахването на насилието над жените, което е в основата на трафика с цел сексуална експлоатация. 

„Приоритет трябва да бъде идентифицирането на жертвите, тяхната защита и оказването на помощ. Знаем, че са необходими най-малко две години, за да може жертвите да се възстановят психически. Трябва да им помогнем да изработят проекта на живота си, който да включва перспективи на място или другаде, за да се избегне рискът от връщането им в мрежата на трафик. Работата на местно ниво за реинтеграция на жертвите е от изключителна важност”, подчерта Мария Габриел. 

Накрая тя наблегна на важността общите усилия на европейско, национално, регионално и местно ниво да не намаляват с времето, а напротив – да се засилват. Трябва да бъде възстановена загубената през последната година връзка между националната и местните комисии за борба с трафика на хора, между местните власти, неправителствения сектор и бизнеса за единен и силен отговор на трафика на хора.