Мъжете трябва да се хранят под синя светлина, за да не преяждат

При жените не се забелязва промяна заради светлината

Храненето под синя светлина прави храната неприятна и предпазва от преяждане, установиха учени, цитирани Дарик и в. „Дейли мейл”.

Според тях мъжете, които се хранят на синя светлина, стават подозрителни на подсъзнателно равнище заради неестествения цвят, реакция, която предпазва от преяждане, без да намалява насладата от храната. Но при жените не се забелязва промяна заради светлината и според учените това се дължи на факта, че те разчитат повече на аромата, когато преценяват храната.

„Тъй като естествените сини храни са редки, хората може да имат съмнения дали подобни храни са безопасни за ядене”, казва ръководителят на изследването Хан-Сук-Сео от университета в Арканзас.

Резултатите от изследването са публикувани в новия брой на сп. „Апетайт”. В него участвали 112 души, които трябвало да консумират една и съща храна под различни по цвят светлини.

Въпреки че погълнали различни количества палачинки и омлети, резултатите от въпросниците, които участниците попълнили впоследствие, показали, че те регистрират едни и същи нива на задоволство. Неотдавнашно изследване установи, че затлъстяването съкращава живота с осем години и води до две десетилетия влошено здраве.