Работниците на минимална заплата ще могат да си върнат над 400 лева

Това ще стане с подаване на заявление след старта на данъчната кампания

Работниците, които са получавали минимална заплата през тази година, могат да си върнат над 400 лева през следващата. Това еднократно връщане на плоския данък обаче е минирано от ограничения. Връщането на налога от 10% няма да става автоматично.

Хората, които са били на минимална заплата, трябва да подадат заявление след старта на данъчната кампания. Според официалните данни, на минимална заплата работят повече от 270 000 българи. Това обаче съвсем не означава, че всички те могат да получат обратно до 408 лева плосък данък.

В закона изрично е записано, че право на данъчната преференция имат само хората, чиито минимален доход е бил от трудов договор. Всички други приходи, включително и социалните помощи за деца, на практика изключват възможността за връщане на плоския данък.

Заради формулировката в закона, огромна част от хората на минимални доходи всъщност няма да могат да се възползват от облекчението. Икономистите приветстват факта, че подобно облекчение ще има само за тази година. Смятат, че освен стимул за укриване на доходи, преференцията е огромен разход за данъчната администрация.

Синдикатите също настояват данъчното облекчение да се запази. Поне засега подобна нагласа в парламента няма. Оказва се, че в крайна сметка никой не може да изчисли колко точно българи имат право на облекчението.

Единственото изчисление е на предишния кабинет, според който това ще струва на бюджета около 150 млн. лева. Конкретните правила - кой точно и как да подава заявление, трябва да бъдат разписани до края месеца.