Трима обвинени за погрома над полицаи в Бургас, не се признават за виновни

Крими

08-12-2014, 07:47

Снимка:

в."24 часа"

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Васил Димитров, Иван Снежанов и Филип Иванов са единствените обвинени за мелето на кв. "Победа" през септември, след което в ареста бяха прибрани 20 души. Тримата ще отговарят за хулиганство и увреждане на имущество.

Те бяха изправени пред Бургаския районен съд в края на седмицата. На 13 септември голяма група от мъже в квартала, населен предимно с цигански фамилии, нападнаха полицаи, отзовали се на сигнал за висока музика и масово сбиване на улиците "Опълченска" и "Хилендар". Тогава от ОДМВР съобщиха, че двама от униформените са пострадали, има потрошени и полицейски патрулки, пише "24 часа".

Васил, Иван и Филип обаче не са обвинени са нанасяне на телесни повреди. Разследването не е установило кой от тълпата е ударил полицаите. По това обвинение е образувано отделно дело, но на този етап то е спряно, стана ясно в съдебната зала. Адвокатите Радослав Николов и Красимир Кацарски поискаха делото срещу тримата да бъде върнато за доразследване. Според Николов липсва конкретизация на времевите моменти, в които са извършени престъпленията - от една страна изричането на обидни реплики, от друга - хвърлянето на камъни, тухли, керемиди, железа и павета, от които са пострадали полицейските коли.

Думата "тълпа" присъства почти във всяко изпечение на обвинителният акт, констатира адвокат Николов. Според Кацарски разследването е протекло едностранно - събирали са се само доказателства, уличаващи техните клиенти.

Извършеното от тримата обвиняеми е доказано по безспорен начин, смята пък наблюдаващият прокурор Димитър Узунов. Районна прокуратура - Бургас е дала конкретни указания как да продължи работата но установяване на съучастниците на тримата, заяви още обвинителят.

Защитата се оплака, че в мелето е пострадал бащата на един от обвиняемите. След масовото сбиване Марин Димитров се оказал със счупена ръка. Според обвинението обаче тази травма няма връзка с делото за хулиганство. Съдът прецени, че посочените процесуални нарушения не са съществени и съдебното дело може да тръгне.

Магистратите очакваха делото да мине по реда на съкратеното производство, с признаване на вина отстрана на обвиняемите. Тримата обаче отказаха. Не те са виновните, заричаха са други хора от махалата, събрани пред съдебната зала.

ОДМВР-Бургас има граждански иск по делото заради потрошените патрулки. Той ще бъде приет на следващото заседание. Съдът отложи процеса за февруари, за да бъдат призовани 26-те свидетели на мелето.