Лиляна Павлова: Важно е да върнем правомощията на местната власт

Това ще стане чрез закриването на Министерството на инвестиционното проектиране

Важен момент със закриването на Министерството на инвестиционното проектиране и възстановяването на МРРБ в пълния му вид е, че връщаме правомощията, които бяха отнети на местната власт.

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при представянето структурата и екипа на министерството, предаде Агенция „Фокус“.

„Знаете, със създаването на Министерство на инвестиционното проектиране, бяха отнети правомощия на кметове, общински съвети и областни управители да одобряват областни проекти, да издават разрешения за строеж – тези правомощия ги връщаме изцяло на местната власт, тъй като считаме, че там ѝ е мястото като говорим за регионални инвестиции и регионално планиране“ подчерта Павлова.

Тя заяви, че в устройствения правилник на министерството залагат на това, да възстановят министерството такова, каквото трябва да е. „С проекта за устройствения правилник връщаме числения състав такъв, какъвто беше в рамките на предишния кабинет и мандат и възстановяваме вида и обхвата на дирекциите, спрямо предишните. Окончателно закриваме Министерство на инвестиционното проектиране, като с него се закриват всички дублиращи се дирекции“, каза още Лиляна Павлова и добави, че тази сряда на заседание на Министерски съвет ще направят изменение на всички 5 законово -нормативни актове, постановления, с които отново да регламентират функционирането на министерството.