Лютви Местан: Назначените зам.-министър и областен управител на София ще работят под ксенофобски надзор

Когато принципите се поднасят в жертва на ксенофобията, това е балкански мракобес, заяви лидерът на ДПС

Представителите на Реформаторския блок във властта – зам.-министър и областен управител, вече ще работят под пряк ксенофобски надзор. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на ДПС Лютви Местан, предаде репортер на Bulgariautre.
„Ако властта наистина е такава самоцел, е възможно да приемеш унижението и да работиш под пряк ксенофобски контрол. Втората цена, която ще се плати, проявява порока на днешното управление – жертвеният агнец на оцелялата власт е демокрацията, правата на човека, правото на малцинствата да получават право на новини на майчиния си език чрез ефира на БНТ 1. Когато постиженията на демокрацията и принципите се поднасят в жертва на ксенофобията, това вече не е Европа – това е балкански мракобес”, заяви Местан.
По неговите думи отговорността, ако новините на турски език бъдат преместени, ще бъде и на ГЕРБ, а не само на Патриотичния фронт и Реформаторския блок.
„Как така две политически сили ще определят програмната политика на телевизията? Къде е свободата на словото? Къде е СЕМ, спи ли”, попита лидерът на ДПС.

Той посочи още, че партията приветства позицията на министър-председателя Бойко Борисов да удържи на натиска и да не снеме от длъжност Орхан Исмаилов. „Така трябва, но ако Орхан Исмаилов трябва да остане заместник-министър за сметка на новините на турски, това не е принцип, а грозна сделка”, посочи Лютви Местан.

По неговите думи основният проблем по въпроса за „Южен поток” е в това, че България не можа да изработи ясна позиция. „Ако искаме този проект да се реализира, време е да изработим ясна национална позиция”, подчерта Местан.