Лиляна Павлова: МРРБ ще кандидатства за финансиране на проекти от плана „Юнкер“

Подкрепа на изоставащите региони и инвестиции в пътна инфраструктура са основните ни приоритети, заяви министърът

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ще кандидатства за финансиране от плана „Юнкер“ с проект за създаването на енергиен фонд за саниране на сгради, проекти за инвестиции в пътната инфраструктура, както и проекти в сферата на водната инфраструктура. Това каза в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. По думите й основните приoритети пред министерство ще са подкрепа на изоставащите региони и инвестиции в пътна инфраструктура, тъй като там имам много проблеми. 

“Наложи се да спрем частично движението по една от лентите на АМ „Тракия“, поради много лошото състояние на виадуктите. Проблемът е, че липсват инвестиции и именно привличането на инвестиции ще бъде приоритет за нас, защото истински безопасно движение можем да имаме само когато има добре изградена пътна мрежа”, допълни министърът на регионалното развитие и благоустройството. 

Лиляна Павлова каза още, че на този етап освен привличането на инвестиции, страната ни трябва да насочи усилията си към усвояването на еврофондове, за да не се стига до спиране на средства, както през последната година. 

“В началото сме на последната година от усвояването на средства, така че трябва да се представи напредъка от усвояването до момента. Настоящият екип на МРРБ полага много усилия, за да се минимизира загубата на средства. Към момента имаме 75% усвояемост на европейски средства, но трябва да насочим усилията си този процент да стане още по-голям”, каза още регионалният министър.

Според Лиляна Павлова спестените от някои европроекти средства трябва да се пренасочват към проекти, които се нуждаят от дофинансиране, какъвто е проектът за изграждане на Северната тангента на Околовръстният път на София.