Засилен е контролът по домашните птици в Сливенско заради опасност от птичи грип

Мерките са предприети заради трите огнища на птичи грип, засечени в Холандия, Германия и Англия

Д-р Андрей Арнаудов от Областна дирекция за безопасност на храните заяви, че въпреки че Сливенска община не е развита в птицевъдството, на собствениците на „задни дворове“ и управителите на птицевъдни обекти е разпоредено да не допускат излизането на птиците си навън, а фуражът да бъде прибран, за да нямат дивите птици досег с него.

Целта е да се избегне контакта между домашните и дивите пернати животни, тъй като болестта най-лесно може да бъде пренесена чрез заразена храна от гъски и патици по кокошките или пернати, живеещи на свобода, съобщиха от Общинската епизоотична комисия.
Вече са направени съвместни проверки с представители на ОДБХ – Сливен и Орнитоложките дружества, ловно-рибарските дружества и държавните лесничейства за наличие на болни или умрели диви мигриращи или синантропни птици. Извършен е ветеринарномедицински контрол за спазване на мерките за био-сигурност в птицевъдните обекти, както и на засилен ветеринарномедицински контрол на пазарите за птици. От ОДБХ – Сливен призоват всички стопани да уведомяват незабавно обслужващите ветеринарни лекари или кметовете в случай на влошено здравословно състояние на домашните птици или повишена смъртност. Ако някой намери умряло, болно или ранено прелетно животно, нека веднага да сигнализира на компетентните органи, допълни д-р Андрей Арнаудов. Препоръките на Българско ловно-рибарско дружество – Сливен са да се избягват директни контакти с диви птици, техни секреции и тор. Противопоказна консумацията на сурови или полусурови птичи продукти.