Парламентът утвърди правила за предлагане и изслушване на кандидати за главен инспектор в Инспектората към ВСС

Срокът за издигане на кандидатури е 30 януари 2015 г.

Народното събрание утвърди процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати, представяне и публично оповестяване на документи и изслушване на кандидати за главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет, предаде Агенция „Фокус”. Правилата бяха утвърдени със 130 гласа „за” и пет „против”.
Издигането на кандидатури се прави до Комисията по правни въпроси в писмена форма от народните представители или парламентарни групи в срок до 30 януари 2015 г. включително. Юридически лица с нестопанска цел, регистрирани за осъществяване на общественополезна дейност, висши училища и научни организации могат да предлагат кандидатури за главен инспектор в Инспектората на ВСС на парламентарните групи.

Комисията по правни въпроси на отделно заседание, предхождащо изслушването, проверява дали предложените кандидати отговарят на изискванията за заемане на длъжността главен инспектор в Инспектората към ВСС и представените от тях документи. В случай, че Комисията по правни въпроси установи, че кандидат не е представил всички необходими документи, тя го уведомява, че може да ги представи в срок от 5 дни от уведомлението.

Комисията по правни въпроси изслушва допуснатите кандидати. Вносителят на предложението представя кандидата в изложение до 2 минути. На кандидата се дава възможност да допълни данни от професионалната си биография и да представи концепцията си за работата като главен инспектор в Инспектората към ВСС в изложение до 15 минути. Народните представители могат да задават въпроси към кандидата, включително и такива от становищата, постъпили от юридически лица с нестопанска цел, регистрирани за осъществяване на общественополезна дейности, висши училища и научни организации. Времето за изложение на въпросите е до 3 минути.

При обсъждането на правилата в пленарна зала депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов изрази надежда, че вратата за всички кандидатури ще бъде максимално отворена. „Проблемът в тази процедура е страхът на участниците, че ще загубят доброто си име. Процедурата ще бъде сложна”, добави той. Кирилов обясни, че ги притеснява обстоятелството, че процедурата е значително ограничена от законова разпоредба. „Разширихме в максимална степен всички организации да представят кандидатури, включително кандидатите сами да се представят”, подчерта Кирилов.

Народният представител от ДПС Четин Казак заяви, че сме на прага на стартирането на поредната процедура за избор на главен съдебен инспектор на ВСС. „Тази сага, която се проточи повече от 2 години, премина през толкова много кандидатури, които бяха разнищвани и оплювани, след което кандидатите се отказваха, други стигаха до изслушване и съответно процедурата се прекратяваше”, добави той.