Лиляна Павлова: Волята на правителството е да стабилизира страната, за да стимулира развитието на икономиката

На церемония „Сграда на годината“ министърът представи икономически перспективи пред строителния бранш

Сложната политическа обстановка в страната направи 2014г. нулева по отношение на европейските фондове, затова ще направим всичко възможно 2015г. да е по-успешна. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на церемонията „Сграда на годината 2014“, съобщиха от пресцентъра на министерството. Най-престижното събитие в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата премина под патронажа на Министерството на регионалното развитие и  благоустройството.

Регионалният министър заяви, че всички усилия са насочени към по-успешното усвояване на средствата от новия програмен период на ЕС. „Близо 32 млрд. лв. са на разположение на бизнеса, икономиката, строителите и инвеститорите до 2020г.“, каза Павлова.
Тя увери, че категоричната  воля на правителството е  да стабилизира държавата и икономиката, да върне доверието в европейските институции и партньори, да отблокира спрените фондове, да не пречи на бизнеса и да създава  предпоставки  за инвестиции и за разширяване на бизнеса, за да може икономиката отново да се развива. „Когато човек знае, къде иска да стигне може да постигне целите си и да върви напред, в правилна посока“, изтъкна министърът.

Павлова подчерта още, че МРРБ вече е единно министерство, такова каквото беше и преди в подкрепа на благоустройството и бизнеса.  „Уверявам ви, че ще направим необходимото за подобряване, ускоряване и опростяване на инвестиционния процес“, категорична бе тя. Анализирайки и планирайки следващата година перспективата не е толкова лоша, каза още регионалният министър.  За бизнеса се очакват инвестиции от 2 млрд. лв. само по линия на МРРБ в изграждането на стратегическа пътна инфраструктура,  язовири за питейни нужди и саниране на жилищните сгради. 

Министър Павлова изрази радостта си от факта, че  9 от  наградените проекти с приз „Сграда на годината“ са реализирани с помощта на проекти, финансирани със средства от европейските фондове, 8 от които по ОПРР.  „Това за мен е радост, че сме успели чрез европейските фондове да стигнем до всеки един български гражданин и да видим ефекта. Затова да си пожелаем през следващата година да успеем да реализираме още повече сгради“, заяви Павлова. По думите й потенциалът за развитие на инвестициите у нас е публично-частното партньорство. „Не бива да залагаме само на безвъзмездната помощ от Европа. Трябва да разчитаме на повече инвестиции, чрез публично-частно партньорство. Догодина ние ще предложим нов финансов инструмент за публично-частно партньорство с над 450 млн.лв., които да дадат гаранция, възможности за подобни инвестиции в по-голям  мащаб, които ще реализираме с общи усилия“, каза още Павлова.

На церемонията регионалният министър връчи наградата „Сграда на годината“ в категория  „Технологично обновление и разширение на индустриален проект за 2014г“. Победител в категорията стана „Девня Цимент“ АД,  част от „Италчементи Груп“. Министърът подчерта, че е щастлива да връчи приза, защото е участвала в церемонията по  първата копка на съоръжението. „Само за година виждаме каква голяма инвестиция и и какво съоръжение е построено – то е впечатляващо“, изтъкна Лиляна Павлова.
Тя пожела на всички 2015-та година да  бъде по-спокойна, с повече оптимизъм и да няма бедствия. По думите й участието в конкурса на толкова  нови сгради, означава, че въпреки сложната обстановка, въпреки държавата, бизнесът  е успял да инвестира и гради.
Сред официалните гости на събитието бяха и заместник-министрите на МРРБ Деница Николова, председател на журито, и Николай Нанков.