Президентът даде начало на инвестиция за 12 млн. лева в „София тех парк“

„София тех“ ще бъде центърът на първата иновационна екосистема в България, каза Росен Плевнелиев

Президентът Росен Плевнелиев даде начало на изграждането на една от основните сгради на територията на високотехнологичния „София тех парк“. Проектът „Колайдър Активити Център“ е инвестиция на компанията „Уолтопия“, а прогнозната му стойност е 12 млн. лева, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Иновативната компания, която е световен лидер в проектирането и строителството на стени за катерене, ще разположи на площ от 13 хил. кв. м централния си офис, изследователски център и лаборатории към него. Бъдещият комплекс ще бъде изграден за година и половина по проект на холандския архитект Невил Марс.

Тази инвестиция показва, че можем да растем не с един, а с 30 процента и че можем да бъдем сред най-добрите и със стратегическа визия и с много труд да оставяме всички зад себе си, каза държавният глава Росен Плевнелиев, който направи първа копка на обекта, заедно с министъра на икономиката Божидар Лукарски. Президентът изрази задоволство от решението на компанията да изгради централния си офис именно в Софийския технологичен парк и припомни, че „София тех“ ще бъде центърът на първата иновационна екосистема в България.

"Уолтопия“ планира да изгради най-модерния център за катерене в региона на територията на бъдещия комплекс. Компанията реализира продукцията си в 50 страни на четири континента.