Частични евакуации на хора започнаха в Нова махала и квартал в Раднево

Преди минути възстановиха движението по пътя Стара Загора – Казанлък

В с. Нова махала, общ. Николаево, започва евакуация на около 140 души от над 40 къщи, които са наводнени от излязлата от коритото си р. Тунджа.

Екипи на РДПБЗН са на място и следват указанията за евакуация на общинското ръководство, съгласно Общинския план за защита при бедствия. На място е осигурена водоноска с питейна вода от ВиК. Стара Загора. От ОДМВР Стара Загора ще изпратят допълнителни екипи в с. Нова махала. Евакуираните хора ще бъдат настанени в спортната зала в Николаево. В с. Елхово детската градина е затворена.
Това решение взеха на поредното заседание на Щаба за изпълнение на Областния план за защита при бедствия във връзка с усложнената обстановка в област Стара Загора след обилните валежи през последната седмица и обявеното бедствено положение в общините Раднево, Гълъбово, Мъглиж и Николаево.
Непосредствено след края на заседанието областният управител инж. Георги Ранов проведе разговор със Стоян Георгиев, ръководител на яз.комплекс „Копринка”, след който стана ясно, че от 12:00 часа количеството на изпусканата през изпускателите на язовира вода е намалено от 120 на 100 куб. метра в секунда. От тях по река Тунджа се изпускат 88 куб. метра в секунда, а по канала за Стара Загора се изпускат 12.
Техническият обем на язовира е 142 млн. куб. метра. В момента в язовира има 137 млн. Притокът в язовира е 75 куб. метра в секунда.
В Мъглиж обстановката постепенно се нормализира, съобщи кметът Господин Господинов. Най-големият проблем е в компрометиран участък от пътя за с. Сливито. От ОПУ Стара Загора ще изпратят на място инженер-строител, който да направи оглед и да се предприемат мерки по укрепване на пътното платно.
В Раднево са евакуирани 14 деца и 9 възрастни от ромския квартал на града. Детската градина в с. Сърнево е затворена до събота.
Дигата около подстанция „Гълъбово” вече е завършена и е започнало отводняването на подстанцията, след което ще започне и технологично почистване. В общината няма селища без вода и ток.
Водата по ВиК мрежата не е годна за пиене в селата Бенковски, Пшеничево, Сърнево, Елхово (общ. Николаево) и част от с. Диня. В тези района са осигурени водоноски. От РЗИ извършват непрекъснат контрол за качеството на питейната вода. До всички кметове и кметски наместници са изпратени предписания.
От ЕVN информираха, че в цялата област няма населени места без електрозахранване.
Пътят Стара Загора – Казанлък е вече отворен за движение. Всички останали пътища в областта, включително и двата прохода – Шипка и Прохода на Републиката, са проходими и движението по тях е нормално.
Няма сигнали в Агенцията по безопасност на храните за масови случаи на умрели животни в големите ферми в с. Нова махала, съобщи директорът д-р Дамян Миков, като уточни, че има единични сигнали за починали животни в частни стопанства. След оттегляне на водата екарисажни автомобили ще бъдат изпратени на място, за да ги извозят.
Областният управител инж. Ранов обобщи, че макар и бавно цялостната обстановка се успокоява и институциите работят в добра координация по между си.
Следващото заседание на Щаба е насрочено за 12 Декември, петък, от 10:00 ч. в сградата на Областна администрация Стара Загора.