Кунева, Иванов и Вучков представиха пред ЕК напредъка ни в областта на правосъдието и вътрешните работи

Ще търсим максимално широко политическо съгласие за съдебната реформа, увери Кунева

Меглена Кунева, Христо Иванов и Веселин Вучков представиха напредъка на страната в областта на правосъдието и вътрешните работи пред мисията на ЕК, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.
„Имаме висок политически ангажимент за провеждане на съдебната реформа и ще търсим максимално широко политическо съгласие за нея, за да може в близките месеци да започне изпълнението на конкретните мерки”, заяви вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева пред представители на Европейската комисия. Кунева, министърът на правосъдието Христо Иванов и министърът на вътрешните работи Веселин Вучков проведоха работна среща с експертите на Европейската комисия, които са на тридневна мисия в София преди изготвянето на доклада по Механизма за сътрудничество и оценка.


По отношение на Стратегията за съдебна реформа, Кунева посочи, че правителството и парламентът ще намерят подходящ начин да отговорят на забележката на Висшия съдебен съвет, че разделянето на съвета на съдебна и прокурорска част изисква промени в Конституцията. Вицепремиерът подчерта, че ще се търси сътрудничество с всички парламентарни групи за осигуряването на възможно най-широко мнозинство зад стратегията.
Правосъдният министър Христо Иванов посочи, че изготвянето на стратегията и намирането на подкрепа от страна на съдебната власт е голяма и безпрецедентна стъпка напред. Той каза още, че очаква стратегията да бъде приета следващата седмица от Министерския съвет. Самата стратегия предвижда промени, които ще отговорят на препоръките на Европейската комисия за създаването на независима и ефективна съдебна система.
Меглена Кунева, Христо Иванов и Веселин Вучков бяха категорични, че приемането на изцяло нов Наказателен кодекс е средносрочна задача, която трябва да върви паралелно със спешни промени в кодекса. За целта ще се създадат две междуведомствени работни групи, които да изготвят промените. „Няма да си позволим експерименти и сътресение в службите, още повече след това, което се случи през лятото на 2013 г.”, коментира министър Вучков. Той посочи още, че с промените на Закона за МВР, които в момента се обсъждат в Народното събрание, ще се решат голяма част от проблемите в разследването, създадени след преместването на ГДБОП миналата година.


Кунева посочи още, че един от съюзниците на българските власти в изпълнение на мерките по механизма се оказва и общественото мнение. По думите й обществото е крайно чувствително по отношение на назначенията, затова и в момента и изпълнителната, и съдебната власт подхождат много внимателно и много по-открито в тази сфера. В тази връзка тя обяви, че планира да проведе публично изслушване на кандидатите за председател на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР. Вицепремиерът подчерта още, че механизмът за сътрудничество и оценка не бива по никакъв начин да бъде обвързван с присъединяването на страната в Шенген и очакванията са това да бъде разписано и в документа на ЕК.


По време на срещата беше направен преглед на пътната карта по изпълнение на мерките, като най-голям акцент беше сложен върху разследването, специализираната прокуратура, борбата с корупцията, както и случайното разпределени на делата. „Няма да толерираме състоянието на системата за случайно разпределение, каквото е в момента”, коментира Христо Иванов и очерта мерки за решаването на проблемите.