Калин Калпакчиев: Доказано има концентрация на дела в трима съдии от СГС

Има нарушение при разпределението на делото

"Докладът на Инспектората на ВСС е установил, че наистина има кон;центрация на дела в трима съдии от СГС", заяви в ефира на bTV Калин Калпакчиев от ВСС, но отказа да назове имена.

"ВСС има отговорността, когато има конкретни факти за дейността на определени съдии да бъдат проверени цялостно и докрай, истината да бъде оценена и ако се установят факти, съответният магистрат да бъде наказан", заяви Калин Калпакчиев от ВСС

По думите му, това не се е случвало винаги и е породило съмнение както сред съдииската колегия, така и у хората, които очакват справедливост от съда.

Калпакчиев подкрепи недоволството на колегите си, които поискаха оставката на председателя на СГС Владимира Янева.

Според него, има нарушение при разпределението на КТБ и поради тази причина, доколкото председателя е ръководител на съда, трябва да му бъде потърсена отговорност.

"От години знаем, за проблемите със случайното разпределение на делата, но когато се намеси посланикът на Франция, скандалът получи международен привкус и сега изглежда все едно ВСС се е разбързал под натиск", каза Каплакчиев и призна, че през годините е имало много проверки, но те не са стигали доникъде.

"Имало е сигнали, публикации в медиите, но ВСС не се е самосезирал, не са правени цялостни проверки, не е имало последствия", призна съдията и заяви, че според него, под натиска на обществото сега започва промяна в работата на Съвета.

Калпакчиев смята, че съдия Румяна Ченалова не е изложила "достатъчно добросъвестно фактите", пред Етичната комисия на ВСС и посочи сдва факта-първият, че първоначално е отрекла да познава синдикът на френската "Белведере", което впоследствие било опровергано и вторият-че, според него, тя вече е формирала убеждение по факти от делото, които тепървма ще се установяват, а тя ги заявява като убеждение.