Всички загинали при взрива в Горни Лом са идентифицирани

Биологичният материал от останките на загиналите ще бъде предаден в контейнери на близките им

Готови са ДНК експертизите от открития биологичен материал на 15-те загинали при взрива във фабрика "Миджур" в село Горни Лом, съобщи окръжният прокурор на Видин Маруся Илиева. Тя уточни, че ДНК експертизите по безспорен начин доказват самоличността на загиналите 15 души при взрива, който стана на 1 октомври т.г., тъй като има пълно съвпадение на профила на загиналите с ДНК резултатите, предаде News 7, позовавайки се на БТА.

Прокурор Маруся Илиева каза още, че през следващата седмица откритият и идентифициран биологичен материал, който представлява различни останки от жертвите, ще бъде предаден в специални контейнери  по надлежния ред на близките на загиналите.

Голям екип от следователи от Националната следствена служба, прокурори и експерти са работили, за да могат резултатите от ДНК експертизите да станат готови и загиналите да бъдат идентифицирани, каза още Илиева.

На практика към момента огледите на взривената фабрика са приключили, но достъпът до територията остава ограничен, каза Илиева.

На този етап нито една версия за причините за взрива не е потвърдена, нито изключена и се работи по всички.

След взрива в Горни Лом на 1 октомври, при който загинаха 15 души, от Главна прокуратура обявиха две основни версии - експлозия на взривно вещество в машината за мелене при опериране с експериментален взрив или неправилно утилизиране на мините.

В продължение на 39 дни, при сложни метеорологични условия и силно пресечен терен, военнослужещите изпълняваха задачи по разузнаване и прочистване от невзривени боеприпаси и взривни остатъци на територия от външната страна на завода и оказваха съдействие на органите на прокуратурата и следствието, каза Илиева.
В хода на дейностите по разузнаване и повърхностно прочистване на района от външната страна на завода е прочистена площ в размер на 2180 дка, като са били открити 10 броя противопехотни мини М16А2.

Заедно със сапьорите на терен работят повече от месец и патоанатоми, които са събрали над 300 частици от телата на загиналите, които са открити разпръснати на километри от мястото на взрива. Там всичко е заличено със земята и има образувани пет кратера.

Експертите са били водени от завеждащ отдел НССл следовател Андрей Цветанов. Биологичният материал, който е намерен, е бил иззет по съответния ред. Били са назначени ДНК експертизи, които вече са готови, а загиналите са идентифицирани, допълни Илиева.