Сводници превръщат умствено изостанали циганки в проститутки

Крими

12-12-2014, 16:26

Снимка:

© Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Децата и хората с психични и умствени проблеми стават жертви и заради търговията с човешки органи

Психично болни и умствено изостанали циганки се извеждат в чужбина, за да проституират. Подобни случаи все повече зачестяват, обяви по време на кръгла маса за превенция на трафика на роми във Варна Светлана Коева от местната община, предаде Дарик Варна

"Най-често жертви на трафик стават бедни, нискообразовани, неграмоти и невладеещи български език роми. Много е трудно, а понякога е невъзможно да обясниш на тези хора, че проституцията, сводничеството и употребата на наркотици са проблемни поведения. Много е трудно да се изправиш срещу хора, за които физическото оцеляване минава през проституирането, и да им кажеш, че това е проблемно поведение.

Проблемът е, че няма какво друго да предложим на тези хора. На тези хора в началото беше трудно да им обясним и те да осъзнаят, че продажбата на бебе е престъпление. Задлъжняването към лихвари принуждава родителите да гледат на децата си като на стока", заяви Коева, която оглавява общинската дирекция "Превенции". Тя добави още, че друга отчетлива тенденция са увеличаващите случаи на извеждането на деца, които в чужбина биват принуждавани да просят.

Децата и хората с психични и умствени проблеми стават жертви и заради търговията с човешки органи, сподели зам.-кметът на Варна и бивш началник на варненската полиция Тодор Иванов. Той изрази съжаление, че в морския град няма нито един осъден за трафик на хора. В Районната прокуратура досега са образувани 17 производства, 5 от които през настоящата година. 11 от делата вече са приключили.