Ивелина Василева: Изплатили сме 2.5 млрд. лева по ОП „Околна среда“

В момента се изпълняват 243 проекта, други 200 са завършени

Разплатените средства по ОП „Околна среда 2007-2013 г.” към момента възлизат на 2.5 млрд лв. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева при представянето на резултатите от ОП „Околна среда 2007-2013 г.”, предаде Агенция „Фокус”.

Министърът уточни, че през месец ноември и декември са били разплатени близо 114 млн. лв. По думите й, до края на годината ще се разплатят още 175 млн. лв. „Очакванията ни са, че до края на годината общият обем на разплатените средства по оперативната програма ще възлизат на близо 2 650 000 000 лв.”, каза министър Василева. 

Тя уточни, че средствата по оперативната програма представляват „свеж” финансов ресурс в българската икономика. „Той помага на държавата ни, на общините, на гражданите, да изпълняват своите ангажименти, свързани с опазването на околната среда и водите, да живеят и да се развиват по-добре”, поясни Василева и допълни, че по програмата в момента се изпълняват 243 проекта. 

Министър Ивелина Василева отбеляза, че изминаващата година е била нелека в изпълнението на оперативната програма. „Оперативна програма „Околна среда 2007-2013” е едно сериозно предизвикателство за нашите бенефициенти, но заедно с тях вече години успешно преодоляваме препятствията и вървим напред”, поясни министърът. 

Василева уточни, че по програмата има завършени 200 проекта. „Общият бюджет възлиза на близо 3.5 млрд лв., разпределен между приоритетните оси, които са свързани с адресирането на най-значимите от областта на политиката по опазване на околна среда и води цели, като изграждането на екологична инфраструктура в сектора „Води" и „Отпадъци” и тези, свързани с опазването, поддържането и управлението на защитените територии и зони”, допълни министърът.