Петър Москов: Реформа в здравеопазването означава системата да работи по-добре

Целта на правителството е до 2020 г. да постигнем средноевропейските показатели за добре работеща здравна система

Реформа в здравеопазването означава системата да работи по-добре, да дава по-добър резултат. Истината е, че осигуряването на спешната помощ е борба за правото на пациента, не борба за правото на лекаря. Това каза в интервю за предаването на БНТ „Панорама” Петър Москов, министър на здравеопазването и допълни, че диагнозата на обществото е липса на държава в цели райони на страната.

„Наш дълг е да защитим лекарите си от това да ги бият. Аз поднесох извиненията си за някои от думите, които съм казал. Но продължавам да стоя смирено, но твърдо зад смисъла на всяка една дума. Линейки ще влизат навсякъде след осигуряване на сигурността на екипа. Всеки човек, който бие лекар, който е отишъл да му помогне, трябва да се нарича скот. В това няма етнос. Има възможност да живеем като общество или възможност да живеем като скотове. ДПС, за разлика от правозащитните организации, които казват истини като един абстрактен свят, ДПС търси модела на живота в гетото. Господин Местан каза: „Циганите са нашите избиратели“. Един политик от тези от ДПС влиза веднъж на четири години в това гето, за да даде пари, а лекарите са там всеки ден. Държавата в момента постепенно влиза в тези гета, социализира ги. Като че ли тази седмица от обществото ни се свали една мръсна маска от очите“, каза още министър Москов.

Здравният министър заяви, че целта на правителството е до 2020 година да постигнем средноевропейските показатели за добре работеща здравна система. „Ние ще разработим нов базов пакет на здравноосигурителната каса, който ще съдържа максимално добре остойностено лечение на основните групи заболявания. Започваме лечение“.