Забраниха масовите събирания в Сиера Леоне заради ебола

Ограничението ще важи по време на коледните и новогодишни празници

Сиера Леоне забрани събиранията на обществени места по повод Нова година и Коледа в опит да овладее разпространяването на вируса ебола.

Националният център за борба с епидемиите обяви, че за празниците няма да бъдат организирани събирания, а по улиците ще бъдат разположени войници, за да предотвратяват струпването на много хора на обществени места, предаде bTV.

В столицата Фрийтаун нощните заведения и баровете са затворени от няколко месеца, след като на 31 юли беше обявено извънредно положение.

Междувременно Световната здравна организация съобщи, че броят на жертвите на ебола в трите най-тежко засегнати страни от Западна Африка е достигнал 6 583 към 10 декември.

Новите данни на сайта на СЗО показват, че в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне са били отчетени 18 188 случая при най-голямото разпространение на епидемията.

Вирусната хеморагична треска беше забелязана първо в югоизточния горист регион на Гвинея в началото на тази година. Оттам тя достигна съседните Либерия и Сиера Леоне, които в момента имат най-високия брой случаи на заразяване, показват данните на СЗО.