Мария Бояджийска: През 2015 г. Столична община ще инвестира в „Зелени системи“

Въвеждането в експлоатация на Завода да третиране на отпадъци е сред приоритетите, посочи зам.-кметът

1 млрд. 459 млн. лева ще е бюджетът на Столична община за 2015 г. и част от него ще се инвестира в „Зелени системи“. Това каза заместник-кметът на Столична община с ресор „Зелена система и екология“ Мария Бояджийска по време на семинар на тема „Проект за бюджет на Столична община за 2015 г.“ във Велинград, предаде Агенция „Фокус“.

Направление „Зелена система и екология“ работи в управление на отпадъците, зелена система и опазване на околната среда. Приоритетите ни през тази и следващата година не са се променили, а само са се разместили, посочи Бояджийска.

"През следващата година приоритети остават въвеждането в експлоатация на Завода за механично-биологично третиране на отпадъци, увеличаване рециклирането, намаляване на количеството депонирани битови отпадъци и повишаване контрола върху дейностите“, заяви Бояджийска.

Тя обясни, че бюджетът на проект „Интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци“ ще бъде 160,4 млн. евро през 2015 г. Стойността на проекта за втората фаза е 213 462 193, 73 лева. Бояджийска заяви, че силните валежи са забавили дейностите по проекта и именно заради това се е наложило срокът да бъде удължен. По думите й ще се работи и по проекта „Рекултивация на депо „Долни Богров“. Оперативните разходи в системата за управление на отпадъци за бюджет 2014 г. са на обща стойност 25 630 280 лв., а за 2015 г. ще бъдат 22 622 055 лв.